Składniki
- woreczek ryżu
- ok. 200g pieczarek
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- 12 czarnych oliwek
- 1 cebula
- ew. czosnek
- puszka pomidorów krojonych
- sól
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli wlewamy pomidory z puszki, rozgniatamy je widelcem a następnie dodajemy pokrojone pieczarki, ew. zmiażdżony czosnek i dusimy na małym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje a pieczarki zmniejszą swoją objętość dorzucamy odsączoną fasolkę oraz pokrojone oliwki i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym do smaku.
Małe naczynie żaroodporne lub kokilki smarujemy masłem po czym wykładamy ugotowany ryż a na to warzywa w sosie. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 40 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2