Składniki
- 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka
- 125 g klarowanego miodu
- 25 g pokruszonych płatków kukurydzianych
- 175 g płatków z prosa
- 150 g rodzynek lub posiekanych daktyli
Sposób przygotowania
Na początek włóż margarynę/masło i miód do dużego rondelka i gotuj na małym ogniu, mieszając. Kiedy masa stanie jednolita, zdejmij garnek z gazu, dodaj płatki kukurydziane i z prosa. Wymieszaj, aby wszystkie płatki były dobrze pokryte. Przełóż na arkusz pieczenia o wymiarach 30×25 cm.
Mieszankę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza na 35-40 minut i poczekaj, aż staną się złociste.
Po wyjęciu z piekarnika dodaj rodzynki lub daktyle i dobrze wymieszaj, po czym przełóż na chłodny papier do pieczenia w celu ostudzenia.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 55 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 6