Składniki
- 300 g kaszy kukurydzianej
- 1,5 l bulionu, np. warzywnego lub wody
- czubata łyżka masła klarowanego
- łyżeczka soli
- oliwa
- ulubione przyprawy do posypania
Sposób przygotowania
W dość dużym garnku wymieszać bulion z roztopionym masłem, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż mocno zgęstnieje (przez ok. godzinę). Wylać do płaskiej, natłuszczonej formy, rozprowadzić na grubość ok. 1 cm, wyrównać, uklepując zwilżoną dłonią i odstawić, żeby wystygło oraz dobrze stężało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować oliwą (pędzlem) i posypać wybranymi przyprawami. Pokroić polentę w paski wielkości grubych frytek, poukładać na przygotowanym papierze, posmarować ją oliwą i posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem i dolnym dogrzewaniem) i piec ok. 30-35 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 90 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 8