Niebezpieczna żywa choinka
Choinka, czyli świątecznie przystrojone drzewko iglaste, może być źródłem zwiększonych objawów alergii u niektórych, bardzo wrażliwych osób. Alergolodzy zauważają, że z tego powodu cierpi znikoma ilość pacjentów.
Jednak zdarzają się sytuacje, gdy to właśnie żywa choinka jest przyczyną duszności, kaszlu, podrażnienia śluzówki nosa, a także zaczerwienienia spojówek, bólu zatok, uczucia zmęczenia. Wszystkiemu winne są pleśnie i grzyby, które w naturalnych warunkach pasożytują na drzewku i w donicy z ziemią.
Po wprowadzeniu choinki do ciepłego mieszkania, mikroorganizmy zaczynają rozwijać się znacznie szybciej i intensywniej, powodując dolegliwości u osób wrażliwych. Dużo rzadziej alergicy odczuwają objawy po kontakcie z naturalnymi olejkami zapachowymi wydzielanymi przez drzewka.
Wybór odpowiedniego drzewka
Sztuczna czy prawdziwa? Cięta czy doniczkowa? Która choinka jest najodpowiedniejsza dla alergików? Wydawałoby się, że to sztuczna choinka jest idealną alternatywą dla uczulonych osób. Jednak należy ją wybrać jedynie w ostateczności.
Tworzywo sztuczne gromadzi w sobie kurz, co także może podrażniać alergików, a na dodatek jest bardzo szkodliwe dla środowiska naturalnego.
Mimo wszystko najlepszym wyborem pozostaje choinka żywa – najlepiej cięta, ponieważ zawiera najmniej mikroorganizmów. Drzewka hodowlane są młode, więc nie pylą, a krótki kontakt z choinką nie powinien wywołać żadnych niepożądanych skutków ubocznych.