Składniki
- 100 g bezmlecznej margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- wanilia, cukier lub aromat waniliowy do smaku (niekoniecznie)
- ok. 250 g dozwolonego „mleka” w proszku, np. roślinnego (nie ryżowego, ja użyłam bebilonu pepti)
Sposób przygotowania
Margarynę, cukier, wanilię i wodę zagotować i gotować ok. 5 minut na niezbyt dużym ogniu. Zestawić z ognia. Wsypywać po trochu mleko jednocześnie miksując, aż składniki się połączą, a masa będzie w miarę gładka. Jeszcze ciepłą wypełnić silikonowe foremki. Odstawić do lodówki, by masa stężała. Przed wyjmowaniem, wstawić foremkę na pół godziny do zamrażarki. Przechowywać w lodówce. Ludziki można nadziać na patyczki i podać jako lizaki.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 40