Składniki
- mąka
- masło/margaryna bezmleczna
- cukier trzcinowy
- 6 jaj
- sok z pomarańczy
- zmielone migdały
- skórka otarta z pomarańczy
- śmietanka 36%
- syrop pomarańczowy
- czekolada gorzka/mleczka pół tabliczki
- kakao gorzkie
- proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
190 g masła/ margaryny bezmlecznej
75 g cukru (najlepiej trzcinowy)
2 łyżki stołowe kakao
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
1 żółtko
50 g zmielonych migdałów
Skórka otarta z pomarańczy
Masa:
120ml śmietanki 36%
100g cukru
20ml syropu pomarańczowego
4 jaja
4 łyżki soku z pomarańczy
Skórka pomarańczowa otarta z 2 większych pomarańczy
Przygotowanie:
Kruche ciasto: wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj masło/margarynę pokrojone na małe kawałki, żółtko i jajko. Wyrabiaj przez chwile i odłóż na 30 minut do lodówki (jeśli ciasto nie będzie się chciało zlepić w kulkę dodaj odrobinę wody). Rozwałkuj i piecz w temp 170 stopni przez 12 minut (nie ma być całkowicie upieczone). Masa: Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Jajka wymieszaj z cukrem, dodaj skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i syrop pomarańczowy. Śmietanę połącz z masą jajeczną. Krem wylej na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Po ostygnięciu zetrzyj na tarce gorzką lub mleczną czekoladę i posyp nią swoją tartę.
SMACZNEGO! 🙂
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 12