Składniki
  • 1/2 mozzarelli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia, oregano, tymianek, majeranek
  • szczypta pietruszki i szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • trochę soku cytrynowego
  • cukier albo słodzik
  • sól jodowana, pieprz
  • 1 duży pomidor
Sposób przygotowania

1. Mozzarelle pokroić w cienkie plastry. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić . Zioła umyć, osuszyć, drobno posiekać. Liście bazylii odłożyć na bok.

2. Wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok cytrynowy, cukier, sól pieprz, zioła i cebulę i czosnek. Plasterki mozzarelli polać marynatą. Pozostawić odkryte na 4 godziny w temperaturze pokojowej. 

3. Przed podaniem umyć pomidory i pokroić w plasterki, usuwając zielony rdzeń. Plasterki pomidorów ułożyć na przemian z mozzarellą, na kształt wachlarza i polać marynatą. Podawać przybrane listkami bazylii.

Smacznego!!!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 25 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 1

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.