Źródłem kwasu i benzoesanów – sodu, wapnia czy potasu – są m.in.
- gotowe sałatki
- przetwory owocowe i warzywne – w soli, occie, oleju, w tym oliwki
- marmolady, powidła i niskocukrowe dżemy
- galaretki
- owoce i warzywa lukrowane, kandyzowane lub krystalizowane
- płynne zupy i buliony – poza tymi w puszkach
- konserwy rybne
- przyprawy kulinarne
- ryby solone lub suszone
- desery mleczne nieobrabiane termicznie
- wyroby cukiernicze poza czekoladowymi
- sosy na bazie majonezu (tatarski i inne)
- musztardy
- margaryny
- środki dietetyczne dla dorosłych do celów medycznych
- dietetyczne produkty do kontrolowania masy ciała, stanowiące suplement posiłku
- aromatyzowane napoje bezalkoholowe
- płynne koncentraty herbaty, naparów owocowych i ziołowych (zagęstniki)
- beczkowane piwo bezalkoholowe
- alkohole poniżej 15% alkoholu w składzie – poza wyrobami winiarskimi i piwem
W naturze
Benzoesany naturalnie występują w niektórych owocach, głównie w jagodach, borówkach, malinach i śliwkach.
Jak może się objawiać alergia na benzoesany?
Szkodzą głownie wówczas, gdy występują w połączeniu z farbami azowymi, używanymi w przemyśle spożywczym do barwienia produktów na intensywne kolory.
Syntetyczne barwniki azowe w połączeniu z benzoesanami nadmiernie pobudzają, uniemożliwiają koncentrację.
A z objawów typowo alergicznych – mogą powodować wystąpienie zmian skórnych (pokrzywki) lub ataku astmy, co oznacza, że osoby mające problemy z takimi schorzeniami powinny unikać zarówno produktów konserwowanych benzoesanami, ale i owoców zawierających te związki w naturze.