Składniki
  • 2 małe filety z łososia
  • sok z cytryny
  • 300g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe pomidorki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
  • pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania

1. Łososia oczyścić, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić. Szpinak umyć, dobrze osuszyć i posiekać na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidor umyć, drobno pokroić oraz usunąć zielony rdzeń. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić na małe kawałki. 

2. Na patelni rozgrzać olej. Łososia podzielić na małe kawałki, krótko obsmażyć z obu stron i odstawić w ciepłe miejsce. 

3. Kawałki cebuli i czosnku poddusić na patelni. Dodać kawałki pomidorka, potem ziemniaki i szpinak. Stale mieszając, dusić przez kilka minut, aż szpinak będzie miękki.

4. Szpinak przyprawić na patelni i podawać z kawałkami łososia na głębokim talerzu.

Rada:

Do przygotowania tego dania można użyć także mrożonego łososia.

Oryginalnego smaku potrawie nada sok z limonek zastosowany zamiast soku z cytryny.

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 30 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.