Składniki
  • 4 brzoskwinie (około 450 g) w skórkach
  • 250 ml wody
  • 225 g cukru pudru
  • cienko obrana skórka z połowy cytryny
  • laska wanilii
Sposób przygotowania

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:

Przeciąć brzoskwinie na połówki i mocno szarpnąć, by je rozdzielić. Wyjąć pestkę, podważając ją nożykiem.

Umieścić w rondlu z grubym dnem wodę, cukier i skórkę z cytryny. Rozciąć laskę wanilii i wyjąć nasiona. Włożyć do rondla zarówno laskę, jak i nasiona. Gotować na małym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień, żeby syrop delikatnie się gotował.

Ostrożnie włożyć do rondla owoce. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 5-10 minut, aż owoce będą miękkie i łatwo będzie w nie wbić szpikulec lub ostro zakończone ostrze noża. jeżeli nie są zanurzone całkowicie, w połowie gotowania należy je delikatnie przewrócić na drugą stronę. Czas gotowania zależy od tego, czy owoce są dojrzałe, czy nie. Wyjąć ostrożnie z rondla łyżką cedzakową, odłożyć na bok i trzymać w cieple.

Gotować sos na dużym ogniu 2-3 minuty, aż otrzyma się syrop. Wyjąć laskę wanilii. Polać owoce syropem i podawać ciepłe.

Dodatkowe informacje

Rada: Jeżeli syrop ma być lżejszy, należy zmniejszyć ilość cukru do 115 g. jeśli wolicie obrane brzoskwinie, zanurzcie je na 10 sekund we wrzątku, po czym natychmiast schłodźcie w misce z zimną wodą. Małym, ostrym nożem ściągajcie skórkę. Posmarujcie brzoskwinie sokiem z cytryny, by nie ciemniały.

Ważne. Morele można gotować w syropie z wanilią i skórką z cytryny, ale też w brązowym cukrze z dużą szczyptą białego pieprzu. Spróbujcie ugotować śliwki z kawałkiem cynamonu i drobno startej skórki z pomarańczy, by uzyskać aromatyczny, rubinowy w kolorze syrop. Gwiazdka anyżu i miód też są odpowiednie dla bardziej aromatycznych owoców. Wykorzystajcie świeży imbir, szafran, wino lub mocne alkohole do skomponowania własnych syropów.

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.