Składniki
- 4 łyżki łagodnej oliwy z oliwek (light)
- 4 piersi kurczaka z kośćmi i skórą
- posiekana cebula
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżeczki mielonej kukurydzy
- pół łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry
- 4 lekko rozgniecione strączki kardamonu
- 240 ml bulionu z kurczaka
- sok z jednej cytryny
- 425 g ciecierzycy z puszki – odsączonej i przepłukanej
- 12 zielonych oliwej bez pestek – moczonych w wodzie przez dwie godziny (jeśli są słone)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:
Rozgrzać dwie łyżki oliwy w dużym żaroodpornym naczyniu i zrumienić piersi kurczaka z obu stron. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odstawić na bok.
Rozgrzać pozostałą część oliwy i smażyć cebulę oraz czosnek 2 minuty, aż zmiękną, ale się nie przyrumienią. Dodać kminek, kurkumę, kolendrę oraz kardamon i smażyć na wolnym ogniu minutę. Dodać bulion, sok z cytryny oraz ciecierzycę.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 40-50 minut, aż kurczak będzie miękki. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucić oliwki.
Tuż przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.
Uwaga na kostki rosołowe, które mogą zawierać śladowe ilości produktów mlecznych lub glutenu (jeżeli gotujecie dla osób o poważnej wrażliwości na produkty mleczne lub gluten).