Składniki
- 8 małych żeberek
- sól i pieprz
- 150 g ketchupu
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 większa pierś indyka
- 3 łyżki sosu barbecue
- 6 liści szałwii
- 4 cukinie
- 8 parówek
- 16 plastrów boczku wędzonego
Sposób przygotowania
1. Żeberka gotujemy 20 minut w osolonej wodzie, następnie je wyjmujemy i odsączamy. Ketchup mieszamy z miodem, z sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałą marynatą nacieramy żeberka i odstawiamy na 8 godzin do lodówki.
2. Pierś indyka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je na 8 części, które zbijamy lekko tłuczkiem. Sos barbacue, sól, pieprz i posiekane listki szałwii mieszamy i nacieramy tym indyka. Każdą z części składamy na pół owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką lub igłą do szaszłyków.
3. Cukinię myjemy i suszymy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 8 części, które lekko w środku wydrążamy. W wydrążone w cukinii miejsca wkładamy parówki i całość owijamy plastrami wędzonego boczku. Spinamy wykałaczką lub igłą do szaszłyków. Wszystkie przygotowane produkty układamy na rozgrzanym ruszcie i przekładając od czasu do czasu, grillujemy około 30 minut. Podajemy z dowolnymi sałatkami i sosami np. czosnkowo-ziołowym.
Smacznego !!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 90 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 8