Składniki
Składniki
- 6 kawałków ryby po ok. 170-180 g każdy (dowolna biała, może być też morszczuk, mintaj czy halibut)
- 2 łyżki sosu sojowego bez dodatku pszenicy
- 2 posiekane plastry świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- ciut cukru i pieprzu do smaku
- pęczek dymki – do posiekania
- kolendra do dekoracji
- ryż (najlepiej brązowy – jest zdrowszy od białego, czarny zaś zwalcza objawy alergii)
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Rybę bez ości i łusek włóż na godzinę do marynaty z sosu sojowego, imbiru, przypraw (np. 5 zapachów), oleju, pieprzu i cukru.
Na rozgrzanej patelni teflonowej połóż rybę skórą do dołu i dorzuć posiekaną dymkę, po czym podsmażaj do 5 minut, mieszając dymkę, by się nie przypaliła. Pokrop wszystko marynatą i smaż jeszcze kilka minut aż ryba będzie usmażona.
Podawać z ryżem gotowanym, przysmażoną cebulką i gałązkami kolendry.
Jeśli nie szkodzi nam groszem lub kukurydza możemy dodać taki z puszki (o ile nie uczulają nas konserwanty) do gotującego się ryżu na 3-4 minuty przed końcem jego gotowania, by ziarna się nie rozpadły.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4