Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g ziemniaków ugotowanych (sypkich po ugotowaniu)
  • 70 g margaryny bezmlecznej
  • 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 łyżki śmietany owsianej (jeśli ciasto wydaje się za suche)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • ok. 150g marmolady lub konfitury śliwkowej, truskawkowej czy morelowej
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania

Sakiewki z konfiturą (bez jajka, bez mleka krowiego):

Ziemniaki ugotować w łupinkach ze szczyptą soli, przestudzić, obrać z łupinek zetrzeć lub dobrze rozgnieść.

Dodać margarynę bezmleczną, cukier, skórkę cytrynową, ekstrakt waniliowy dobrze wymieszać.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wsypać do masy ziemniaczanej
Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić rękami gładkie i pulchne ciasto (w razie konieczności dodać łyżkę śmietany owsianej).

Gotowe ciasto ziemniaczane owinąć w folię i odstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem
Schłodzone ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na 2-3 mm placek, wyciskać koła o średnicy ok. 6cm.

Na środek każdego koła nakładać marmoladę, pozostawiając dookoła 1 cm wolnego brzegu.

Brzegi ciasta uchwycić w trzech miejscach, podnieść i dokładnie zlepić nad nadzieniem formułując sakiewki (rożki).

Piec ok. 15 min na jasnozłoty kolor. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przekładać na talerz posypując cukrem pudrem.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 55 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 30

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.