Składniki
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 szalotki
- 4 suszone pomidory (w oleju)
- 100 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 160 g wędzonego łososia
- świeże ziła do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Umyty i osuszony ogórek kroimy w plasterki, które przekrawamy na pół. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do misy i mieszamy z kiełkami mung.
2. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu robimy sos i skrapiamy nim warzywa.
3. Sałatkę rozkładamy na większych talerzach, układamy na niej kawałki wędzonego łososia i dekorujemy ziołami. Można podawać z bagietką lub upieczonym chlebem tostowym.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 10 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4