Składniki
- 600g karkówki wieprzowej
- opakowanie gotowej marynaty z imbirem
- sałata azjatycka pak choi
- 1 papryczka chilli
- 1 marchewka
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 300g kiełków lucerny,rzodkiewki,słonecznika,soi lub brokułów.
- NA SOS:
- 50g miodu
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
1. Karkówkę zbijamy lekko przez folię. Kroimy wzdłuż na paski o szerokości 2 cm i wkładamy do miski. Zalewamy marynatą orientalna z imbirem, mieszamy i odstawiamy.
2. Następnie paski marynowanego mięsa nakłuwamy faliście na całą długość patyczka lub igły do szaszłyków. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym grillu lub na patelni.
3. Miód mieszamy z pokrojonym drobno czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Solimy. Sałatę pak choi płuczemy i rozrywamy na kawałki. Chilli i marchewkę kroimy w paski cebulkę w plastry, wszystko mieszamy w misie. Dodajemy kiełki posiekaną kolendrę i zalewamy sosem. Podajemy z szaszłykami.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4