Składniki
Składniki
- 450 g mąki bezglutenowej
- 3 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 225g jasnego miękkiego cukru brązowego
- 225 g bezsmakowego oleju roślinnego bez orzechów
- 3 ubite jaja (zamiast nich dodać do przepisu 2 łyżki proszku do pieczenia i sok z pomrańczy i 3 łyżki mąki ziemniaczanej zmieszane z 6 łyżkami wody)
- 225 g gotowanej marchwi ostudzonej i zmiksowanej blenderem na puree
- 115 g startej surowej marchwi
- 115 g orzeszków pinii prażonych i posiekanych
- 115 g sułtanek (rodzynek)
- 55 g wiórków kokosowych
- 55 g odsączonego ananasa z puszki w kawałkach
- drobno starta skórka z pomarańczy
- 250 g serka śmietankowego lub sojowego na polewę
- 500 g cukru pudru
- 180 g niesolonego masła (w diecie bezmlecznej – zamiennika)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- skórka z pomarańczy
- szczypta mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i ziele angielskie oraz brązowy cukier i wymieszać. Dolać olej, roztrzepane jaja, puree z marchwi, surową marchew, orzeszki pinii, sułtanki, wiórki kokosowe, ananas i skórkę pomarańczową. Wymieszać do uzyskania gładkości – ciasto powinno być gęste i mokre. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej pergaminem przełożyć masę i wstawić na 80-90 min. aż ciasto będzie odchodziło od tortownicy. Ostudzić 15 min nie wyjmując z tortownicy i przełożyć na kratkę do ostudzenia.
POLEWA – serek z cukrem pudrem, bezmlecznym zamiennikiem masła i esencją waniliową zmiksować ok. 1 min. w robocie i wysmarować masą wierzch i boki ciasta, udekorować skórką pomarańczową i cynamonem.
W wersji bezmlecznej wymaga przechowywania w lodówce, gdyż szybko mięknie
Więcej przepisów dla alergików – w książkach kucharskich i poradnikach o diecie dla alergików whttp://mojealergie.pl/wydawnictwa/przepisy_1.html
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 15 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 12