Składniki
Składniki
- 400 ml wody
- łyżka oliwy z oliwek, plus trochę do posmarowania tostów
- pół łyżeczki soli
- 100 g błyskawicznej polenty
- sól i pieprz
- czubata łyżka tartego parmezanu
Sposób przygotowania
Opis wykonania
1. Wlać wodę, oliwę i wsypać sól do średniej wielkości rondla. Doprowadzić do wrzenia.
2. Wrzucić powoli polentę do wrzącej wody, ciągle mieszając. Ustawić mały płomień i gotować, mieszając, 15 minut lub do czasu,gdy polenta zgęstnieje. Dodać parmezan i wymieszać. przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
3. Przelać polentę na duży, płaski talerz lub blachę do pieczenia i rozprowadzić równo, wygładzając spodem łyżki, by powstało okrągłe ciasto grubości 2 cm. Zostawić do wystygnięcia. Polentę w tym stanie można przechowywać w lodówce przez jeden dzień.
4. Aby opiec polentę, należy pokroić ją na paski lub trójkątne kawałki, posmarować cienką warstwą oliwy, po czym opiekać po obu stronach, aż zbrązowieje. Podawać z różnymi dodatkami.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 25 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4