Składniki
Składniki
- 15 g masła
- 75 g granulowanego cukru
- 100 g ryżu krótkoziarnistego
- 1 l mleka
- laska wanilii
- sól
- 150 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Piekarnik nagrzewamy do 160 st. W żaroodpornym naczyniu roztapiamy masło. Dodajemy cukier i mieszamy. Wrzucamy ryż, ponownie mieszamy tak, aby ziarenka pokryły się z masłem z cukrem.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Następnie dorzucamy ją, wraz z nasionami, do mleka. Wlewamy mleko z wanilią do ryżu, mieszamy drewnianą łyżką, aby rozbić wszelkie grudki.
Dodajemy sól oraz śmietanę i powoli doprowadzamy do stanu blisko wrzenia. Wyjmujemy laskę wanilii. Naczynie wstawiamy pudding do piekarnika i pieczemy 90-120 min. Masę mieszamy po 30 min., a następnie jeszcze raz, po godzinie.
WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: mleko zastępujemy taką samą ilością bezmlecznego odpowiednika. Zamiast litra mleka krowiego, możemy użyć np. 500 ml mleka sojowego i 500 ml ryżowego. Kremówkę zastępujemy śmietaną sojową. Możemy również użyć mleka waniliowego, ale trzeba wówczas pamiętać, żeby dodać tylko pół laski wanilii.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 10 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 6