Składniki

Składniki

  • miseczka liści i czubków pokrzywy (pełna)
  • 3-4 spore ziemniaki
  • bulion instant
  • inne zioła do smaku (np. mniszek, szczaw, krwawnik czy babka lancetowata)
  • smietana sojowa – do smaku
Sposób przygotowania

Opis wykonania

W rękawicach zbierz liście i czubki pokrzyw, wrzuć do garnka z niewielką ilością wody i krótko pogotuj; liście wyjmij i zmiksuj.
Do tej samej wody wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotuj je do miękkości, rozmiażdż widelcem, dodaj pokrzywę i dolej wodę, dolej bulion instant i pogotuj całość jeszcze ok. 5 min. – pozwoli to zachować witaminy zawarte w pokrzywie.
Dodaj inne zioła – według smaku i dopraw, jeśli lubisz, śmietaną sojową.
Szczególnie warto tę zupę przyrządzić w czerwcu, gdy liście pokrzywy są młode i mają największą siłę biologiczną.

Przetartą pokrzywę można tez wymieszać 1:1 ze szpinakiem.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 20 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.