Składniki
Składniki
- miseczka liści i czubków pokrzywy (pełna)
- 3-4 spore ziemniaki
- bulion instant
- inne zioła do smaku (np. mniszek, szczaw, krwawnik czy babka lancetowata)
- smietana sojowa – do smaku
Sposób przygotowania
Opis wykonania
W rękawicach zbierz liście i czubki pokrzyw, wrzuć do garnka z niewielką ilością wody i krótko pogotuj; liście wyjmij i zmiksuj.
Do tej samej wody wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotuj je do miękkości, rozmiażdż widelcem, dodaj pokrzywę i dolej wodę, dolej bulion instant i pogotuj całość jeszcze ok. 5 min. – pozwoli to zachować witaminy zawarte w pokrzywie.
Dodaj inne zioła – według smaku i dopraw, jeśli lubisz, śmietaną sojową.
Szczególnie warto tę zupę przyrządzić w czerwcu, gdy liście pokrzywy są młode i mają największą siłę biologiczną.
Przetartą pokrzywę można tez wymieszać 1:1 ze szpinakiem.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 20 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4