Składniki

Składniki

  • 12 dużych liści botwiny z łodygami
  • bulion warzywny
  • puree z pomidorów
  • 250 g chudego mięsa mielonego
  • 2 łyżki mąki lub drobnych płatków owsianych czy z prosa
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek
  • bezlaktozowy proszek cebulowy
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Danie dla osób na diecie bezmlecznej

Zrobić nadzienie do roladek z mięsa, mąki lub jej zamiennika z płatków, jaja, soli, pieprzu, czosnku i ewentualnie proszku cebulowego.
Nadzienie wegetariańskie – z gotowanego ryżu i tofu lub z grzybów.

Na każdą roladkę trzeba przeznaczyć 2 duże liście botwiny – nie blanszujemy ich, odcinamy łodyżki i kroimy drobno (można je dorzucić do mięsa w farszu lub dodać do garnka podczas duszenia roladek), liście zaś nadziewamy mięsem.
Nadziane roladki krotko podsmażamy, dodając nieco puree z pomidorów i 1/2 l bulionu – dusić lub zagęścić razem na średnim ogniu ok. 20 min.; można sos doprawić śmietaną sojową lub zagęścić mąką pełnoziarnistą czy skrobią kukurydzianą.

Można podawać z pieczonymi ziemniakami

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 20 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.