Składniki
Składniki
- 12 dużych liści botwiny z łodygami
- bulion warzywny
- puree z pomidorów
- 250 g chudego mięsa mielonego
- 2 łyżki mąki lub drobnych płatków owsianych czy z prosa
- jajko
- sól i pieprz do smaku
- czosnek
- bezlaktozowy proszek cebulowy
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Danie dla osób na diecie bezmlecznej
Zrobić nadzienie do roladek z mięsa, mąki lub jej zamiennika z płatków, jaja, soli, pieprzu, czosnku i ewentualnie proszku cebulowego.
Nadzienie wegetariańskie – z gotowanego ryżu i tofu lub z grzybów.
Na każdą roladkę trzeba przeznaczyć 2 duże liście botwiny – nie blanszujemy ich, odcinamy łodyżki i kroimy drobno (można je dorzucić do mięsa w farszu lub dodać do garnka podczas duszenia roladek), liście zaś nadziewamy mięsem.
Nadziane roladki krotko podsmażamy, dodając nieco puree z pomidorów i 1/2 l bulionu – dusić lub zagęścić razem na średnim ogniu ok. 20 min.; można sos doprawić śmietaną sojową lub zagęścić mąką pełnoziarnistą czy skrobią kukurydzianą.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 20 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4