Składniki
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 375 g gotowanego indyka
- 15 g suszonych grzybów
- 50 g zielonego groszku
- 300 g włoskiego ryżu arborio
- 1,25 litra bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- ew. bazylia do przybrania
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, na wolnym ogniu podsmażaj cebulkę przez ok. 5 minut. Dodaj zmiażdżony czosnek, indyka, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, groszek i ryż. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Smaż na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty.
W rondelku podgrzej bulion. Wlej 150 ml gorącego bulionu na patelnię i gotuj, mieszając do momentu aż ryż wchłonie wywar. Dodaj resztę bulionu. Ryż powinien być puszysty i miękki. Dodaj posiekaną bazylię i natychmiast podawaj.
dieta bezglutenowa, bezmleczna, bezjajeczna, nie zawiera pszenicy
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 10 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4