Składniki
- Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 – 3 łyżki kakao
- Masa mleczna:
- 1/2 szklanki mleka (może być ryżowe, owsiane, sojowe)
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag margaryny (może być sojowa)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
- Polewa:
- 15 dag czekolady mlecznej
- około 6 łyżek mleka
Sposób przygotowania
Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Przełożyć biszkopt kremem.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 90 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 6