Składniki
Składniki
- 170 g zwykłej mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- 140 g miękkiego, jasnego cukru brązowego
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- łyżka białego octu winnego
- szczypta soli
- 240 ml wody
Sposób przygotowania
Opis wykonania
(bez produktów mlecznych, jajek i orzechów)
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Wykładamy 12 zagłębień w formie do małych tart lub babeczek papierowymi kolorowymi foremkami.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. Mieszamy z cukrem.
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż powstanie gładka masa.
Przelewamy ciasto do foremek, napełniając je prawie do pełna. Pieczemy ok. 20 min, aż będą przyrumienione i jędrne w dotyku.
Przekładamy na blachę do wystygnięcia. Dekorujemy według uznania (np. cukrem pudrem, owocami).
WERSJA BEZ GLUTENU: 3 jajka, 140 g miękkiego jasnego cukru brązowego, pół łyżeczki esencji waniliowej, 85 g roztopionego masła lub margaryny, 85 g mąki ziemniaczanej, 85 g mąki sojowej, 2 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Przepis: Wbijamy jajka do miski i dodajemy cukier. Ubijamy mikserem lub trzepaczką, aż masa będzie gęsta i bladożółta. Ciągle ubijając, dodajemy cienką strużką roztopione masło lub margarynę. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy metalową łyżką ruchem po ósemce.
Przelewamy ciasto do foremek i postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 15 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 12