Składniki
Składniki
- 1 kalafior
- 200 g szynki
- 250 g kwaśnej śmietany
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- zioła
- 150 g tartego sera
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kalafior wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy „al dente”, a następnie hartujemy zimną wodą.
Szynkę kroimy w małą kostkę. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Kalafior umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia, posypujemy pokrojoną szynką i zalewamy śmietaną z jajkami.
Posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min.
Doskonałym dodatkiem do zapiekanki jest sałata.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 6