Składniki
Składniki
- 50 dag mąki bezglutenowej
- 30 dag masła
- 15 dag cukru
- cukier wanilowy
- 1,5 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4 jajka (3 całe+ żółtko)
- 1 kg startych na tarce jabłek
- cynamon
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Zimne masło siekamy nożem. Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i jaja. Wszystko dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 2 kule i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie wykładamy na tortownicę pierwszą cześć ciasta. Na to starte jabłka z odrobiną cynamonu. Drugą część ciasta trzemy na tarce i posypujemy z jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do czasu zarumienienia się ciasta).
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 90 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 8