Składniki

Składniki

  • 2 torebki ryżu
  • 2 kg jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Układamy warstwami: ryż, jabłka, ryż, jabłka.
Każdą warstwę, przed położeniem następnej, delikatnie ugniatamy i wyrównujemy. Na ostatnią warstwę jabłek wykładamy równomiernie płatki migdałowe- tak, aby pokryły jabłka. Dociskamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.

W wersji dla tolerujących mleko, możemy posmarować lekko każdą warstwę ryżu jogurtem naturalnym, a także pokrywamy nim górę i dopiero posypujemy płatkami migdałowymi.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 45 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 8

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.