Składniki
Składniki
- 2 torebki ryżu
- 2 kg jabłek
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Układamy warstwami: ryż, jabłka, ryż, jabłka.
Każdą warstwę, przed położeniem następnej, delikatnie ugniatamy i wyrównujemy. Na ostatnią warstwę jabłek wykładamy równomiernie płatki migdałowe- tak, aby pokryły jabłka. Dociskamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
W wersji dla tolerujących mleko, możemy posmarować lekko każdą warstwę ryżu jogurtem naturalnym, a także pokrywamy nim górę i dopiero posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 45 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 8