Składniki
Składniki
- Zakwas: 1 szklanka żytniej razowej mąki
- skórka chleba razowego
- 5 ząbków czosnku
- sól
- składniki zupki:
- 400 g białej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 1/2 litra zakwasu
- jedna marchewka,pietruszka,kawałek selera i pora
- po dwie szt.ziela angielskiego i liścia laurowego
- majeranek,sól,pieprz
- 1/2 śmietany zakwaszanej 18%
- łyżka smalcu
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody.Następnie dodaj jeszcze pół litra przegotowanej wody oraz zmiażdżony , utarty z odrobiną soli czosnek i skórkę chleba. Wymieszaj przykryj czysta, lniana ściereczką i odstaw w ciepłem miejsce na 4-5 dni. Nastepnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas mozna przygotowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej wodą. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki, boczek pokrój w paski, zarumień na łyżce smalcu. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaj boczek , przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, sola i pieprzem, gotuj jeszcze ok 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną.Zupka niestety musi mieć wyczuwalną sól..gdyż ona potęguje kwaśność żurku.
Do żurku można dodać ugotowane jajeczko i ziemniaczki ..wedle uznania.
Palce lizać taki żurek.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 35 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4