Migdały są smacznym dodatkiem do płatków śniadaniowych lub wypieków. Stanowią także bogate źródło substancji odżywczych. Zawierają magnez, błonnik, cynk, żelazo, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe. Włączenie ich do diety korzystnie wpłynie na nasz układ krążenia, tkankę mózgową oraz pracę jelit. Olej migdałowy używany jest do produkcji niektórych likierów, a także kosmetyków. Niestety, nie wszyscy mogą bezkarnie sięgać po te smaczne bakalie. Alergia na migdały może wywołać obrzęk jamy ustnej, swędzenie skóry, a nawet groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Jak wygląda jej leczenie?
Alergia na migdały nie jest zbyt powszechna. Szacuje się, że cierpi na nią około 0,5% populacji. Znacznie częściej uczulają orzechy ziemne, mleko czy jajka. Niestety, jeżeli po spożyciu dań z bakaliami pojawiają się u nas objawy alergii, nie możemy wykluczyć także uczulenia na migdały. Jak wyglądają jego objawy?
Migdały, czyli cenne bakalie
Migdały często wymieniane są wśród orzechów. Z biologicznego punktu widzenia jest to jednak nieprawidłowa klasyfikacja – są to pestki owoców migdałowca. Na rynku powszechnie dostępne są słodkie migdały pochodzące z rejonów Bliskiego Wschodu. Są one nie tylko smaczne, ale również bogate w substancje odżywcze. Bakalie te są źródłem witaminy B2, błonnika, potasu, żelaza, magnezu i cynku. Zawierają wiele niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu ich spożywanie zapobiega chorobom serca czy cukrzycy. Ponadto mają wysoką zawartość argininy, czyli aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny. Jest to związek, który poprawia wydolność mięśni. Migdały zalecane są więc sportowcom, osobom żyjącym w stresie oraz odchudzającym się. Należy jednak uważać na ich kaloryczność – 28 gram tych pestek dostarcza aż 164 kalorii. Niestety, migdały również mogą być silnymi alergenami.
Alergia na migdały – przyczyny
Alergia pokarmowa wynika z nadmiernej reakcji naszego układu odpornościowego na niektóre białka zawarte w produktach spożywczych. W przypadku migdałów są to dwa związki: albumina i konglutyna gamma. Są one rozpoznawane przez przeciwciała IgE, które prowadzą do aktywacji komórek tucznych uwalniających czynniki prozapalne. Pojawiają się wtedy u nas przykre objawy alergii, dotyczące skóry, układu oddechowego lub przewodu pokarmowego. Migdały są alergenem dla około 0,5% populacji. Nieco częściej występuje alergia na orzechy – choruje na nią 1% społeczeństwa. Warto pamiętać, że uczulenie na migdały znacznie częściej występuje u chorych z alergią na pyłki roślin, szczególnie brzozy, i owoce. Wynika to z podobieństwa budowy ich alergenów. W okresie pylenia alergiczna reakcja krzyżowa po zjedzeniu bakalii może być więc znacznie silniejsza. Zaostrza ją także duży wysiłek fizyczny oraz spożycie alkoholu.
Objawy alergii na migdały
Alergia na migdały zazwyczaj przebiega dość łagodnie. Uczulone osoby po ich spożyciu mogą zaobserwować swędzenie ust oraz skóry. Niekiedy pojawia się obrzęk jamy ustnej oraz języka. Wystąpić mogą również zmiany skórne, takie jak wysypka czy pokrzywka. Symptomy uczulenia pokarmowego mogą dotyczyć również dróg oddechowych. Alergik często skarży się na wodnisty katar, napad kichania i łzawienie oczu. Spożywanie alergenów prowadzić może do zaostrzenia przebiegu astmy oskrzelowej. Obserwuje się także zaburzenia żołądkowo-jelitowe: biegunkę, wymioty i bóle brzucha. Niebezpieczny dla życia chorego jest wstrząs anafilaktyczny. Pojawia się u niego opuchlizna oraz trudności w oddychaniu. Następuje także nagły spadek ciśnienia krwi, przez co może dojść do omdlenia i zatrzymania akcji serca. Szczególnie silne reakcje alergiczne występują po zjedzeniu prażonych migdałów.
Alergia na migdały – leczenie
Podstawą leczenia alergii jest jej właściwe rozpoznanie. Gdy objawy pojawią się u nas po zjedzeniu mieszanki bakaliowej lub płatków śniadaniowych, możemy nie być pewni, co jest źródłem problemu. W takiej sytuacji musimy skontaktować się z alergologiem, który zleci przeprowadzenie testów na alergię. Stosowane są w tym przypadku punktowe testy skórne oraz określanie miana swoistych przeciwciał IgE w krwi. Następnym krokiem jest dieta eliminacyjna, czyli całkowite wykluczenie danego produktu spożywczego z jadłospisu. Istotne jest unikanie wszelkich artykułów, które mogą zawierać śladowe ilości alergenu. W przypadku migdałów pacjent musi zwracać szczególną uwagę na etykiety słodyczy, lodów, bakalii oraz wypieków. Konieczne jest także unikanie kosmetyków, które zawierają olej migdałowy. Doraźnie na objawy alergii stosuje się leki antyhistaminowe. Osoby zagrożone wstrząsem anafilaktycznym powinny mieć przy sobie także ampułkostrzykawki z adrenaliną.
Karolina Solga