Święta alergika nie muszą wiązać się z rezygnacją z pysznych ciastek i innych deserów. Bezpieczne i pyszne słodkości dla alergika to alternatywa dla makowca czy sernika. Z łatwością przygotujemy je w domu, ciesząc się z bożonarodzeniowych przygotowań.
Słodkości dla alergika
Osoby uczulone muszą zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą. U uczulonych na orzechy może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, a pyszne kruche ciastka, mogą być przyczyną dolegliwości pokarmowych. Wszystko zależy od tego, na co jesteśmy uczuleni. Czy to gluten, miód czy bakalie – po prostu rezygnujemy z danego składnika i zastępujemy go innym. Okazuje się, że świąteczne słodkości dla alergika mogą smakować równo dobrze, co te tradycyjne. Jak je przygotować i zaserwować alergikowi prawdziwie słodkie Boże Narodzenie?
Muffinki renifery
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,2 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka koziego mleka
Do dekoracji:
- precelki
- okrągłe żelki
- lukier w pisakach
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy razem z mokrymi – możemy wykonać to łyżką lub mikserem. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Muffinki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym 180 stopni. Po wystudzeniu pora na dekorowanie muffinek. Lukrem przymocowujemy nos z żelków. Malujemy także oczy i buzię. Precelki łamiemy na pół i wtykamy w ciasto jako poroże.
Pierniczki bez jajek
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 szklanka miodu
- 100 g margaryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- kilka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta pieprzu
- 1/2 laski wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
- lukier do dekoracji
Przygotowanie:
Miód podgrzewamy z tłuszczem i przyprawami. Do ciepłego miodu dodajemy połowę mąki. Następnie łączymy zresztą i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy ciasto i wycinamy pierniczki, które następnie pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy pierniczki lukrem.
Gorąca czekolada
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka karobu
- garść orzechów nerkowca
- daktyle lub ksylitol
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Orzechy miksujemy z mlekiem i daktylami. Wcześniej możemy namoczyć daktyle na godzinę. Zagęszczą płyn i nadadzą mu smaku. Nasze mleko podgrzewamy, dodajemy karob oraz kakao. Przelewamy do kubków i delektujemy się smakiem czekolady, bez czekolady!
Katarzyna Antos