Rośliny strączkowe, tak jak inne warzywa są częścią zdrowego żywienia. Mimo tego, wciąż wiele osób ostrożnie podchodzi do ich tematu, nie tylko ze względu na alergie. Jeść czy lepiej unikać?
Rośliny strączkowe – źródło białka
Dawniej rośliny strączkowe, czyli wszystkie z rodziny bobowatych, nie cieszyły się zbytnim uznaniem. Wszystko za sprawą tego, że dla niektórych są zbyt ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Nie wszyscy odczuwają tego typu dolegliwości po zjedzeniu fasoli, bobu czy grochu. To kwestia indywidualna. Rośliny strączkowe zawierają dużo białka, które jest ważnym składnikiem zdrowej diety. Białko roślinne może zastąpić nam to, które znajdziemy w produktach mięsnych. W związku z tym, rośliny tego typu, są doskonałym zamiennikiem w diecie wegetariańskiej czy osób, które z różnych powodów nie mogą spożywać mięsa. Białko jest budulcem naszych mięśni. Dostarcza organizmowi aminokwasów, wspiera rozwój nie tylko fizyczny i umożliwia regenerację mięśni.
Popularny alergen
Rośliny strączkowe należą do alergenów pokarmowych. Fasola, bób czy soja to częste alergeny, wywołujące objawy ze strony układu pokarmowego czy skóry. Do typowych oznak uczulenia zaliczyć możemy ból brzucha czy biegunki. W przypadku alergii tego typu, konieczne jest wdrożenie diety eliminacyjnej. Dieta polega na wyeliminowaniu z jadłospisu uczulających produktów – w tym przypadku roślin strączkowych. Uczulenie na soję, może pociągnąć za sobą alergię na groch czy pozostałe rośliny tego gatunku, więc warto być ostrożnym. Do produkcji wielu produktów wykorzystuje się białko roślinne, więc alergicy są zobowiązani do uważnego czytania etykiet, co jest doskonałym działaniem profilaktycznym w przypadku wszelkich alergii pokarmowych.
Jeść czy lepiej unikać?
Przy alergii pokarmowej nie ma wątpliwości, że uczuleni na rośliny strączkowe powinni ich zwyczajnie unikać. Pozostałe, zdrowe osoby mogą ze spokojem sięgać po fasolę czy soję, ponieważ dietetycy podkreślają ich walory odżywcze. Oprócz cennego białka, zawierają błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Nasiona zawierają żelazo, które uczestniczy w funkcjonowaniu układu odpornościowego i zapobiega anemii. Rośliny strączkowe powinny stanowić ważny element diety. Możemy stosować je do przygotowania smacznych i wartościowych dań. Strączki oraz same nasiona nadają się do zup, sosów, past kanapkowych a nawet ciast. Na uniknięcie dokuczliwych wzdęć także mamy sposób. Wystarczy moczyć warzywa przed gotowaniem, w miękkiej wodzie. Najbardziej polecana jest soczewica. Organizm nie będzie miał problemu z jej strawieniem. Popularną rośliną strączkową jest soja, jednak właśnie ona bywa przyczyną niestrawności, dlatego warto jeść ją w postaci tofu lub pasty miso. Wybierajmy świeże warzywa, unikając tych konserwowych, które zawierają dużo soli i środków konserwujących.
Rośliny strączkowe są bogate w substancje odżywcze. Warto wzbogacić swoją dietę w potrawy z soczewicą, bobem czy tofu. Dzięki nim poznamy nowe smaki i dostarczymy organizmowi porcji cennych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
Katarzyna Antos