W czasie infekcji zwracamy większą uwagę na składniki diety naszych dzieci. Organizm potrzebuje wtedy więcej składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Lecz nie wszystkie zalecenia są prawdziwe i bezpieczne dla maluchów. Jakie są mity na temat żywienia dzieci w chorobie?
Żywienie dzieci
Żywienie dzieci jest niezwykle ważne, ponieważ jest elementem odpowiedzialnym za rozwój i zdrowie najmłodszych. Jest uzależnione od wieku i potrzeb dziecka. Niewykształcony organizm potrzebuje innych składników, niż ten dojrzały. Dlatego dzieci w dużej mierze jedzą inne produkty, niż dorośli, przynajmniej do pewnego wieku. W zdrowej diecie dziecka nie może zabraknąć wartościowych produktów, dlatego tyle mówi się na temat żywienia. Natłok informacji często prowadzi rodziców do zagubienia. Nie wiedzą, co jest odpowiednie dla dzieci, a co nie. Przychodząc z pomocą postanowiliśmy przytoczyć najczęściej pojawiające się mity, dotyczące żywienia dzieci.
Mniejsze porcje jedzenia w czasie przeziębienia
Chore dzieci nie mają apetytu i mogą bardziej grymasić podczas posiłku. Ból gardła czy uciążliwy katar może skutecznie zniechęcić malucha do zjedzenia śniadania lub obiadu. Rodzice często przymykają na to oko. Prawda jest taka, że maluch w okresie przeziębienie potrzebuje więcej energii, dlatego powinien zjeść cały posiłek. Nie można więc doprowadzić do sytuacji, kiedy nasza pociecha będzie kategorycznie odmawiała zjedzenia posiłku, szczególnie podczas gorączki.
Zero nabiału podczas gorączki
W czasie infekcji, organizm zużywa zgromadzone białko, dlatego zapasy należy uzupełnić. Wskazane jest, by w okresie przeziębienia podawać dziecku produkty nabiałowe. Wiele rodziców myśli inaczej. Mimo, iż nasze maluchy niechętnie jedzą nabiał, warto namówić je chociażby na jogurty, które dodatkowo zabezpieczą wątrobę przed działaniem antybiotyków.
Suplementy diety dla niemowląt
Niemowlakom nie musimy podawać suplementów diety, ponieważ niezbędne składniki dostają razem z pokarmem. Dzieci karmione piersią otrzymują najlepszą dawkę substancji odżywczych wraz z mlekiem matki. Maluchy żywione pokarmem zastępczym także, ponieważ środki do ich karmienia także zawierają niezbędne witaminy i minerały. Nie ma więc najmniejszej potrzeby faszerowania dzieci dodatkową porcją witamin, chyba że lekarz stwierdzi inaczej i zaleci indywidualną suplementację.
W okresie przeziębień i grypy podawajmy dzieciom wartościowe produkty, bogate w substancje odżywcze. Wspomagajmy ich odporność i starajmy się nakłonić do jedzenia posiłków. Dbajmy o zdrową dietę, nie tylko w czasie choroby, a nasze maluchy będą się prawidłowo rozwijały.
Katarzyna Antos