Napar z jeżówki od wieków stosowany był przy bólach zębów oraz przeciw …wściekliźnie. Do dziś jest szeroko stosowana jako skuteczny środek uodporniający i regenerujący organizm, wyparty niestety przez antybiotyki. W Polsce stała się popularna dopiero 20 lat temu i jest składnikiem wielu tabletek, herbat i kapsułek z Ehinacea w nazwie, w stężeniu na ogół 80-120 mg.
Jeżówka purpurowa
Czyli Echinacea purpurea Moench pochodzi z Ameryki Północnej. Ma kwiaty rurkowe w kolorze brunatnym lub czerwonawobrunatnym, a języczkowe – różowe lub purpurowe z mdlącym aromatycznym zapachem i słodkim posmakiem.
Wyciąg z jeżówki przyspiesza przemianę materii, stymuluje układ immunologiczny, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, rozkurczowo, żółciotwórczo, żółciopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie oraz przeciwwysiękowo. Pobudza wydzielanie soków: żołądkowego, trzustkowego i jelitowego oraz wspomaga procesy regeneracyjne.
Działa wielokierunkowo – utrudnia bakteriom przenikanie w głąb skóry, zabezpiecza nasz organizm organizm przed infekcją bakteryjną lub wirusową, a skórę przed utratą elastyczności.
Przyspiesza regenerację m.in. w komórkach naskórka, wpływając na wzmożone wytwarzanie włókien kolagenowych, sprężystych i kwasu hialuronowego, *zwiększa odporność nie tylko na infekcje bakteryjne i wirusowe, ale również grzyby i drożdżaki.