Anemia, czyli zaburzenie dotyczące krwi, pojawia się nie tylko u osób dorosłych. Bardzo często dotyka także najmłodszych. Anemia u dzieci – jak z nią walczyć?
Anemia – co to takiego?
Ludzka krew składa się z elementów morfotycznych, czyli komórek, wytwarzanych w układzie krwiotwórczym. Anemia jest zaburzeniem krwi, do którego dochodzi, gdy liczba czerwonych krwinek jest zbyt niska. Czerwone krwinki – erytrocyty, transportują tlen, dlatego ich niewystarczająca ilość prowadzi do pojawienia się różnych dolegliwości. Przyczyn anemii można szukać w chorobach dziedzicznych czy błędach dietetycznych. Anemia najczęściej występuje u kobiet w ciąży czy dzieci. Zaburzenie objawia się przez zmęczenie, osłabienie, bladość skóry czy zawroty głowy.
Anemia u dzieci
Anemia u dzieci może być wynikiem niedoboru żelaza. Kobiety wyczekujące na poród, u których w ciąży wykryto anemię, niewłaściwym odżywianiem, przyczyniają się do tego typu zaburzeń już po urodzeniu dziecka. Dlatego dieta kobiety ciężarnej jak i karmiącej, jest ogromnie ważna dla prawidłowego rozwoju i wzrostu dziecka. Najczęściej dzieciom brakuje żelaza, które uczestniczy w produkcji hemoglobiny. Wtedy możemy zaobserwować niedokrwistość u dziecka, zwykle przed 2. rokiem życia. Do anemii przyczynia się także utrata krwi w wyniku urazu czy operacji. Dlatego anemia dotyka dzieci, chore na zapalenie jelit. Infekcje czy stosowanie anemii niekiedy prowadzą do wystąpienia tzw. anemii hemolitycznej. Czerwone krwinki są wtedy niszczone przez organizm. Sam system immunologiczny może niszczyć krwinki, na skutek defektu dziedzicznego. Zdarzają się przypadki, kiedy szpik kostny nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości krwinek, co bywa skutkiem nowotworów czy chorób przewlekłych.
Anemia u dzieci – jak z nią walczyć?
Jeśli dziecko jest karmione piersią przez 6. pierwszych tygodni życia, otrzymuje odpowiednią dawkę żelaza. Po tym czasie, matka musi zadbać o odpowiednią dietę. Niedobór żelaza można leczyć za pomocą przepisanych przez lekarza leków w postaci kropelek czy tabletek. Leczenie jest zależne od przyczyny, może wymagać nawet transfuzji krwi. Nie ma opcji możliwości zapobiegania anemii przy wadach genetycznych. Niedobór żelaza uzupełnimy poprzez wprowadzenie właściwej diety, polegającej na wykluczeniu mleka krowiego u dzieci przed ukończeniem pierwszego roku życia. Nieco starsze maluchy powinny spożywać produkty bogate w cenne żelazo, takie jak zboża, żółtka jaj, zielone warzywa liściaste czy pomidory. Preparaty wzbogacone w pierwiastek także pomogą uzupełnić składniki odżywcze.
Każdy niepokojący objaw, zaobserwowany u dziecka, powinien wzbudzić zainteresowanie rodziców. Anemia nie musi być wynikiem zaniedbania czy niechęci do spożywania danych produktów przez malucha. Równie dobrze, może okazać się skutkiem choroby czy zaburzeń genetycznych. W takiej sytuacji konieczne będzie przeprowadzenie badań, które umożliwią skuteczną walkę z chorobą.
Katarzyna Antos