Alergie pokarmowe występują zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Układ odpornościowy osoby uczulonej reaguje obronnie w kontakcie z alergenem pochodzącym z pożywienia. Problemy z nadwrażliwością układu immunologicznego utrudniają życie, a zakupy w sklepie spożywczym nieraz stają się męką. Skąd się biorą alergie pokarmowe?
Sama alergia jest to silna reakcja tkanek naszego organizmu na kontakt z nieszkodliwą substancją. Alergen, którym może być niewinny z pozoru pomidor czy batonik czekoladowy. Silnymi alergenami bywają orzechy ziemne i laskowe, zboża, warzywa czy mleko, ale tak naprawdę uczulić nas może jakikolwiek produkt spożywczy. Nawet ryby, musztarda czy proszek do pieczenia! Alergen rozpoznawany jest przez układ odpornościowy jako wróg, którego należy za wszelką cenę się pozbyć. Uwolnione zostają wtedy mediatory stanu zapalnego. U alergika pojawia się szereg objawów: kaszel, katar, wysypka, a nawet wstrząs anafilaktyczny.
Alergie pokarmowe – objawy
Alergia pokarmowa może być zdradliwa i trudna do zauważenia. Czasem objawy występują od razu po zjedzeniu produktu zawierającego alergen, ale nieraz oznaki uczulenia pojawiają się o wiele później. Przez to trudno skojarzyć nasze problemy ze spożyciem orzeszków czy chleba. Symptomy uczulenia są także dość różnorodne. Co oczywiste, często to nasz układ pokarmowy daje znać o nieprawidłowościach. Pojawiają się bóle brzucha, wymioty, rozwolnienie oraz zapalne zmiany w obrębie jamy ustnej. Mniej rozpoznawalne są problemy ze skórą: rumień, świąd, obrzęk, wysypka czy pokrzywka. Może się zdarzyć, że alergia pokarmowa wywołuje łzawienie oczu, katar, kaszel i bóle głowy. Takie symptomy naprawdę trudno skojarzyć z jedzeniem. Najgroźniejszym objawem jest wstrząs anafilaktyczny, który może zagrozić naszemu życiu.
Skąd się biorą alergie pokarmowe?
Choć stwierdza się coraz częstsze występowanie alergii u dzieci i dorosłych, przyczyna tego zjawiska nie jest jasna. Winę za uczulenia ponosi najpewniej wiele czynników. Niekiedy są one warunkowane genetycznie, dlatego bywa, że cała rodzina ma podobny typ alergii. Naukowcy mają także inne teorie. Uważają, że problem wzmagają zanieczyszczenia środowiska, nadmierna dbałość o higienę, przetworzone pożywienie i zbyt częste stosowanie leków. Także dodawane do jedzenia środki konserwujące, spulchniacze i barwniki mogą być uznane przez nasz organizm za niebezpieczne. Niekiedy spożywanie mleka czy mięsa samo w sobie nie powoduje problemów z uczuleniem. To dodawane do paszy antybiotyki i inne leki znajdują się potem w produktach i sprawiają, że pojawia się u nas silna reakcja alergiczna. W dzisiejszym świecie trudno unikać wszystkich tych niesprzyjających czynników. Dla chorego istotna jest dbałość o dietę i leczenie konsultowane ze specjalistą.
Leczenie alergii pokarmowych
Osoba cierpiąca na alergię pokarmową rzadko reaguje nadwrażliwością na tylko jeden składnik pożywienia. Dlatego tak trudno stwierdzić, co konkretnie wywołuje nieprzyjemne objawy. W diagnostyce pomocne bywają testy skórne oraz badanie krwi w celu oznaczenia przeciwciał IgE. Leczenie uczulenia polega głównie na stosowaniu diety eliminacyjnej. Alergik musi wykluczyć z jadłospisu wszystkie potencjalnie uczulające produkty. Następnie powoli włącza kolejne artykuły spożywcze, aż dotrze do tego, który jest dla niego alergenem. Potem pozostaje mu tylko unikanie uczulającej substancji, co wymaga dużej samokontroli. Jeżeli dieta eliminacyjna nie przynosi efektów, lekarz zaleca leczenie farmakologiczne lub odczulanie. Polega ono na przyzwyczajaniu organizmu do niewielkich ilości alergenu, aby nauczył się go tolerować. Niestety, nie zawsze daje oczekiwane rezultaty i w wielu przypadkach alergia pokarmowa staje się częścią życia chorego.
Karolina Solga