Porzeczki to bardzo zdrowe owoce. Zawierają dużo witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Alergia na porzeczki nie występuje dość często, ale mimo tego warto poznać jej przyczyny i objawy.
Porzeczki
Porzeczki należą do krzewów z rodziny agrestowatych. Na terenie naszego kraju, występuje sześć gatunków porzeczki. Rośliny te mają szerokie zastosowanie w ogrodnictwie. Większość z nich stanowią krzewy owocowe, choć ważną rolę odgrywają także nasadzenie biotechniczne. Porzeczki możemy spotkać w przydomowych ogrodach czy ogródkach działkowych. Krzewy sadownicze są odporne na mróz, jednak niektóre gatunki ozdobne mogą przemarzać w zimie. Porzeczki mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Jako owoce, stanowią składnik dżemów, galaretek, soków, win czy kompotów.
Alergia na porzeczki – przyczyny i objawy
Alergia na porzeczki nie należy do powszechnym uczuleń pokarmowych. Mimo wielu właściwości zdrowotnych, ze względu na witaminę C, nie każdy lubi jeść porzeczki. Owoce charakteryzują się kwaskowatością w smaku, przez co nie zawsze należą do ulubionych letnich owoców, zwłaszcza dzieci. Źródłem alergii może być kwas salicylowy, który jest obecny w owocach. Alergia na salicylany, objawia się m.in. pokrzywką. Tego typu stan zapalny charakteryzuje się wystąpieniem na skórze bąbli i rumienia. Pokrzywka bywa dokuczliwa, ponieważ może towarzyszyć jej świąd czy trudności z oddychaniem. Salicylany to składniki leków przeciwzapalnych, ale w naturalnej postaci występują w wielu owocach, także tych rodzimych. Spożycie porzeczek może nasilić także objawy astmy, dlatego osoby chore, powinny unikać jedzenia tych owoców. Dużą ilość salicylanów zawierają czerwone porzeczki. Ciekawym faktem jest, że czarna porzeczka wykazuje działanie przeciwalergiczne. Owoce zawierają bowiem kwercetynę, która nie tylko oczyszcza drogi moczowe ale zapobiega reakcjom alergicznym. Porzeczki możemy podawać dziecku dopiero po ukończonym przez niego 9. miesiącu życia, o ile nasza pociecha nie wykazuje żadnych niepokojących objawów, po spożyciu danych owoców.
Porzeczki mają dwa oblicza. Z jednej strony pomagają na alergie a z drugiej same je wywołują. Reakcje alergiczne są zależne od indywidualnych predyspozycji organizmu. Każdy z ans może inaczej reagować na przyjmowane pokarmy, dlatego porzeczki także zaliczane są do alergenów pokarmowych.
Katarzyna Antos
No właśnie jest to na tyle rzadkie, że długo trwało, zanim się zorientowałam że jestem uczulona na porzeczki. U mnie objawem jest dudniący kaszel. Odkąd pamiętam, od dziecka zawsze kaszlałam w sezonie porzeczkowym, ale nikt tego nie skojarzył. Natomiast dostawałam i wypijałam hektolitry syropu na ten „paskudny” kaszel:) Byłam dzieckiem bardzo zdrowym, nie chorowałam. Jedynie kaszlałam na przełomie czerwca i lipca. Odkryłam powód przez przypadek jako dorosła już osoba. Mając małe dzieci, spędzałam co roku lato na działce (oczywiście mam czarne i czerwone porzeczki). Pewnego lata „wyrwaliśmy się” z mężem na 4 dni. Kaszel z dnia na dzień przeszedł. Po powrocie, kaszel natychmiast wrócił z takim samym nasileniem. Po drobiazgowej analizie – odkryłam przyczynę.