Chętnie sięgamy po soczyste cytrusy, które są dostępne cały rok. Jednak słodkie pomarańcze, mandarynki czy orzeźwiające grejpfruty mogą uczulać. Jak objawia się alergia na cytrusy?
Cytrusy
Owoce cytrusowe zachwycają swoim smakiem. Idealnie nadają się na soki czy dodatki do różnych dań. Orzeźwiają, więc z powadzeniem dodajemy je do mrożonych herbat, koktajli czy wody. Cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty oraz pomelo to tylko niektóre z popularnych owoców. Cytrusy są dostępne cały rok, więc chętnie po nie sięgamy.
Alergia na cytrusy
Cytrusy to nie tylko smaczne i barwne owoce ale także alergeny. Alergia na cytrusy to jedna z alergii pokarmowych. W Polsce najbardziej uczulają pomarańcze i mandarynki, czyli jedne z najpopularniejszych cytrusów. Mniej szkodliwe są cytryny. W naszym klimacie nie ma warunków do upraw owoców cytrusowych. Wiadomo, że mieszkając na danym terenie i jedząc rosnące tam rośliny, organizm lepiej je przyjmuje. Nic dziwnego, że występuje u nas alergia na cytrusy, których nie uraczymy wśród tutejszej zieleni.
Alergia na cytrusy – objawy
Reakcja alergiczna na cytrusy obejmuje głównie zmiany skórne oraz obrzęk w okolicach jamy ustnej. Po spożyciu uczulającego owocu, na skórze może pojawić się wysypka, w postaci drobnych krostek na twarzy. Często występują także zmiany atopowe na dłoniach czy uczucie świądu na języku. Uczulenie na jeden z owoców zwiększa ryzyko także na inne z tego samego gatunku. Alergia najczęściej dotyka dzieci, jednak może pojawić się również w wieku dojrzałym. Aby upewnić się, czy uczulają nas cytrusy, warto wykonać testy na alergeny pokarmowe. Obecnie lekarze mają dostęp do nowoczesnych testów z krwi, które pozwalają na wykrycie alergii na cytrusy oraz inne produkty pokarmowe.
Katarzyna Antos