Mogą bowiem być przyczyną alergii pokarmowych, kontaktowych i wziewnych – na szczęście ten rodzaj alergii jest dość rzadki (to jedynie 2-4% alergii pokarmowych).
Są dodawane do tak wielu gotowych produktów i potraw (niemal nie sposób uniknąć ich w restauracjach), że skuteczne ich wyeliminowanie bywa sporym problemem dla osób nadwrażliwych.
Warto wiedzieć, że 30-35% wszystkich aptecznych leków jest na bazie roślin, zatem ich spożycie może podnosić ryzyko reakcji alergicznych.
Uczulenie na przyprawy
występuje głównie jako reakcja krzyżowa – u osób dorosłych oraz młodzieży cierpiących na alergię na pyłki bylicy i brzozy, czasem i selera. U tych alergików ryzyko reakcji jest wysokie w przypadku takich przypraw jak:
- anyż,
- curry,
- czosnek,
- kolendra,
- oregano,
- papryka ostra w proszku,
- pieprz kajeński, pieprz zielony,
- ziarna kopru włoskiego.