Wielkanoc to czas, kiedy sięgamy po przepisy na babki wielkanocne. Osoby uczulone na gluten również będą mogły rozkoszować się pysznymi wypiekami. Bezglutenowa babka wielkanocna z pewnością przypadnie do gusty, nie tylko alergikom.
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna ma świątecznym stole to tradycja. Lukrowana baba aż kusi, by jej spróbować. Jednak uczuleni na gluten muszą pamiętać o właściwych składnikach ciasta, dzięki którym wypiek będzie pyszny i bezpieczny. Nasze przepisy pozwolą przygotować pyszne wypieki wielkanocne. Bezglutenowa babka wielkanocna zachwyci domowników oraz gości, nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim swoim smakiem.
Babka jaglana
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 100 ml masła lub oleju kokosowego
- 100 ml rodzynek
- 30 g drożdży
- szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy cukier i rodzynki. Podgrzewamy mleko i dodajemy masło. Odlewamy 1/3, dodajemy drożdże, odrobinę mąki i odstawiamy zaczyn na kwadrans. Mąkę łączymy z lekiem i zaczynem drożdżowym, mieszając wszystko. Ciasto przekładamy do formy na babkę i pozostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Babkę pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową babkę możemy polać lukrem lub czekoladą.
Cytrynowa babka bezglutenowa
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- sok i skórka starta z 2 cytryn
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy olej i mleko. Do masy dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny wraz z sokiem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Gotową babkę najlepiej udekorować lukrem.
Bezglutenowa babka piaskowa
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- skórka starta z cytryny
Jajka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Następnie łączymy je z mąką, proszkiem i skórką z cytryny. Masło rozpuszczamy i ostudzone wlewamy do masy, mieszając wszystko. Gotową masę wlewamy do formy na babkę, którą wcześniej smarujemy masłem i oprószamy mąką. Babkę pieczemy w 170 stopniach, przez 30 minut. Babkę możemy polać lukrem lub polewą czekoladową. Równie doskonała będzie posypana cukrem pudrem.
Katarzyna Antos