Alergia pokarmowa występuje najczęściej u dzieci. Popularne warzywa korzeniowe takie jak marchewka, mogą uczulać. Czym charakteryzuje się alergia na marchewkę?
Marchew w diecie
Marchew to roślina uprawna z rodziny selerowatych. Jest bardzo popularnym warzywem w naszym kraju. Stanowi element włoszczyzny. Tradycyjna zupa bez marchewki nie byłaby pełnym daniem. Marchewka zwiera wiele cennych składników odżywczych i witamin. Warzywo jest źródłem białka, pektyn oraz minerałów takich jak miedź, fosfor, wapń. B-karoten, witamina A oraz witaminy z grupy B to również wartościowe składniki marchewki. Jej korzeń powinien być obecny w diecie. Marchewkę możemy jeść zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Starta marchewka, w formie zupy czy dodatku do głównego dania – w każdej postaci jest smaczna i zdrowa.
Alergia na marchewkę
Alergia na marchewkę może pojawić się nie tylko u osób dorosłych ale także u dzieci. Alergie pokarmowe to częste dolegliwości wieku dziecięcego. Nowe pokarmy mogą być różnie przyjmowane przez układ immunologiczny malucha, co w efekcie daje objawy uczuleniowe. Niedojrzały układ pokarmowy może się buntować. Reakcje, które możemy zaobserwować u dziecka czy dorosłego to bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, problemy z układem oddechowym czy zmiany skórne. Nie zawsze są one łączone od razu z uczuleniem. Niekiedy potrzeba czasu i prób eliminacyjnych, by zdiagnozować daną alergię. Marchewka zawiera białko roślinne, które bywa przyczyną uczuleń. Po jej zjedzeniu może wystąpić rumień czy wysypka. Choć marchewka jest zaliczana do bezpiecznych produktów, szczególnie dla dzieci, często można zaobserwować objawy uczulenia na to warzywo w wieku dziecięcym.
Alergia na marchewkę – leczenie
Dzieciom zwykle podaje się przeciery, zupki, soczki i inne dania, w których bardzo często pojawia się marchewka. Przy podejrzeniu uczulenia należy spróbować wykluczyć warzywo z diety malucha. Cały czas należy obserwować reakcje organizmu. Jeśli po spożyciu marchewki u dziecka pojawia się rumień lub inne objawy, mogą to być oznaki alergii. Po wyeliminowaniu jej z diety dolegliwości powinny ustąpić. Wraz z wiekiem dziecka uczulenie może ustąpić, dlatego po pewnym czasie warto ponownie spróbować wprowadzić marchewkę do diety. Marchew znajdziemy w większości gotowych słoiczków dla dzieci. Desery czy zupy opierają się głównie na tym składniku, dlatego najlepiej dokładnie czytać etykiety lub samodzielnie przygotowywać dziecku zdrowe i bezpieczne posiłki. Mały alergik nie będzie wtedy cierpiał a otrzyma pyszny i wartościowy obiadek. W leczeniu ważna jest właściwa diagnoza, co umożliwiają testy alergiczne. Większość z nich przeprowadza się około 2-3 roku życia dziecka, choć znacznie wcześniej można przeprowadzić testy z krwi. Warto je wykonać, ponieważ mogą rozwiać nasze wątpliwości dotyczące alergii.
Katarzyna Antos