chia

Różne zboża i nasiona skrywają wiele właściwości, które mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu i urodzie. Nasiona Chia, choć z wyglądu niepozorne, dają wiele korzyści zdrowotnych. Jak wpływają na zdrowie alergików?

Moc nasion Chia

Chia to niewielkich rozmiarów nasiona, przypominające sezam. Mają ciemną barwę i wiele cennych składników odżywczych. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które pozytywnie działają na pracę naszego organizmu, także mózgu. Dzięki optymalnym proporcją tych kwasów, dostarczają nam niezbędną ilość składników. W nasionach znajdziemy także witaminy z grupy E oraz B. Nie zabraknie również przeciwutleniaczy oraz substancji mineralnych, takich jak żelazo, cynk, magnez, fosfor czy też wapń. Chia są źródłem białka rozpuszczalnego w wodzie, czyli takiego, które łatwiej przyswajamy. Około 25% nasion to błonnik, który reguluje pracę układu trawiennego. Jest więc idealnym produktem dla osób z wszelkimi chorobami jelit, nawagi czy otyłości. Osoby będące na diecie z powodzeniem mogą wprowadzić te nasiona do jadłospisu. Dzięki błonnikowi, Chia zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas. Spożywane przez nas substancje są lepiej przyswajane, a zbędne toksyny szybciej wydalane.

Nasiona Chia – dla cukrzyków, sportowców i alergików

Nasiona Chia są szczególnie polecane dla diabetyków, ponieważ umożliwiają wolniejsze wchłanianie cukrów oraz regulację ich poziomu we krwi. Posiadają właściwości hydrofilowe. Bardzo dobrze nawilżają, zapewniają odpowiednie środowisko wodne komórek. Przez wzgląd na te właściwości, są chętnie stosowane przez sportowców. Chia pomagają utrzymać równowagę jonową w organizmie. Oprócz wapnia zawierają także boron, który usprawnia metabolizm tego minerału. To doskonały produkt dla osób uczulonych na gluten czy chorych na celiakię. Chia nie zawierają szkodliwego glutenu, więc mogą być ze spokojem spożywane przez alergików. W połączeniu z wodą, zachowują się podobnie jak siemię lniane. Stanowią idealny dodatek do sałatek, muesli, jogurtów czy koktajli. Mogą być wykorzystywane także do wypieku ciast, naleśników oraz do przygotowania zup czy deserów. Nasiona Chia to naturalny suplement dla dzieci i młodzieży. Również kobiety w ciąży oraz matki karmiące mogą wprowadzić go do swojej diety. Zapewniają prawidłowy rozwój oraz pracę mózgu i serca.

nasiona chiaOgromna siła składników odżywczych kryje się w drobnych nasionach Chia. To jedne z najzdrowszych nasion na świecie. Wprowadzenie ich do diety będzie dobrym krokiem ku zdrowiu. Ich właściwości mówią same za siebie. Jedzmy nasiona Chia, jeśli chcemy zwiększyć wytrzymałość naszego organizmu i dostarczyć mu dużo energii.

Katarzyna Antos