Antygeny – przenikanie przez łożysko
Naukowcy udowodnili, że alergeny pokarmowe i wziewne, z którymi kontaktuje się przyszła matka, przenikają przez łożysko. Ich obecność stwierdzono w płynie owodniowym, który wypełnia płuca kilkudziestodniowego płodu. Oznacza to, iż dziecko od początku życia jest narażone na kontakt z alergenami. Jednocześnie naukowcy wykazali, iż podanie ciężarnej środka rozkurczowego przyczynia się do rozkurczu zaczątków oskrzeli płodu. Reasumując, niedojrzały płód reaguje w sposób charakterystyczny dla w pełni wykształconego organizmu.
Dieta przyszłej matki
Najnowsze doniesienia naukowe podważyły teorię, która opiera się na założeniu, iż dieta ciężarnej nie ma wpływu na płód. W związku z tym przyszła matka, która wykazuje skłonność do alergii pokarmowej, powinna bezwzględnie wyeliminować antygeny, które wywołują u niej reakcje uczuleniowe. W przeciwnym wypadku jej dziecko może w przyszłości wykazywać nadwrażliwość na wybrane artykuły spożywcze.