Nadmierne jego spożycie powoduje palpitacje serca, bóle głowy czy potliwość. Te objawy fizjologiczne wraz z drętwieniem, osłabieniem i palpitacją tworzą tzw. syndrom chińskiej restauracji.
Na ogół reakcje na glutaminoan sodu są sporadyczne i krótkotrwałe, stąd został uznany za bezpieczny dla zdrowia. U niektórych wzmaga znacznie apetyt. Zjedzony w bardzo dużych ilościach może uszkodzić siatkówkę oka, ale to bardzo rzadkie przypadki.
Gdzie występuje E 621?
- w koncentratach sosów i zup
- w przyprawach do mięs, sosów i zup (jak Vegeta, Maggi, Jarzynka, Kucharek)
- w gotowych daniach jak flaki, bigos, pulpety w sosie, kapusta faszerowana itp.
- wyrobach garmażeryjnych z nadzieniami warzywnymi lub mięsnymi jak krokiety, pierogi
- w wędlinach i pasztetach
- w daniach kuchni azjatyckiej
- chipsach i przekąskach