Dieta jest niczym innym jak sposobem odżywiania. Od paru lat w Polsce szczególnie modna stała się dieta bezglutenowa. Czy nietolerancja glutenu rzeczywiście jest tak powszechnym problemem?
Nietolerancja glutenu
Gluten jest białkiem roślinnym zawartym głównie w zbożach takich jak pszenica, jęczmień, żyto, orkisz czy owies. Jego nietolerancja może mieć poważne skutki dla naszego zdrowia. Mowa tu o celiakii, inaczej chorobie trzewnej, która charakteryzuje się zanikiem kosmków jelitowych, a w efekcie uszkodzeniem jelita cienkiego. Osoby chore nie powinny spożywać glutenu wcale gdyż jest to choroba immunologiczna, na którą choruje się całe życie.
Jej objawy to:
- zaburzenia trawienia pokarmów
• niedokrwistość
• niedożywienie
• zespół przewlekłego zmęczenia
• ból kości i stawów
• zapalenia błony śluzowej jamy ustnej
• wysypki skórne
• zaburzenia płodności
Dawniej o tej chorobie wiedziała zaledwie garstka osób-głównie chorzy, ich rodziny oraz specjaliści i lekarze. Dziś choroba stała się znana głównie za sprawą mediów, które szeroko promują dietę nie zawierającą glutenu. Pojawiły się także rzesze osób, które mają na gluten alergię. Osoba taka powinna znacznie ograniczyć spożywanie produktów zawierających gluten, jednak jego po zregenerowaniu śluzówki jelitowej można go na nowo wprowadzić do diety.
Alergia na gluten- wymysł spowodowany modą?
Nie da się ukryć, że odkąd producenci pokarmów bezglutenowych weszli na rynek, coraz modniejsze stało się wyeliminowanie go z diety. Jak grzyby po deszczu, zaczęły się mnożyć sklepy ze zdrową żywnością, które w swojej ofercie mają praktycznie wszystko – od bezglutenowej mąki, przez makarony, słodycze, napoje, a na produktach przetworzonych kończąc. Coraz więcej osób stwierdzając u siebie alergię na gluten udaje się do takich właśnie sklepów. O diecie zaczęły powstawać książki, a rynek bogacił się na niewiedzy obywateli. Osoby, które wdrożyły nową, modną dietę bardzo sobie ją zachwalały. Część z nich także schudła, co zachęciło kolejne osoby do odstawienia glutenu. W programach śniadaniowych coraz częściej pojawiała się ta tematyka oraz zamienniki dla alergików. Dało to bardzo duże pole do popisu producentom jedzenia. Trzeba dodać, że ceny takich produktów są kilku, a nawet kilkunastokrotnie większe niż towary zawierające ten składnik. Nowy sposób odżywiania zyskał zarówno zwolenników jak i przeciwników. Dlatego najlepiej zrobimy jeśli sprawdzimy czy gluten nam szkodzi zamiast z góry podążać ślepo za nowymi trendami żywieniowymi.
Silvana Ablass