Pyłek kwiatowy jako remedium w walce z sezonowymi alergiami? Nie tylko – okazuje się, że jest skuteczny także w przypadku innych alergii, np. na detergenty, skład żywności, łagodząc ich objawy.
Gdy system immunologiczny próbuje pozbyć się alergenu lub zmarginalizować wpływ ciała obcego może doprowadzić do wyrzutu histaminy, co powoduje stan zapalny całego organizmu – skóry, błon śluzowych, płuc itp.
Moc pyłku
Pyłek pszczeli składa się w ok. 35% z białka, w tym wszystkich 22 aminokwasów, występujących w naszym organizmie. Jest także bogaty w witaminy (szczególnie z grupy B), 28 minerałów (szczególnie w cynk) i enzymy, a także szczególnie cenną dla alergików kwercetynę.
Znany jest ze zdolności do minimalizowania lub neutralizowania reakcji histaminowej w organizmie – to właśnie kwercetyna w pyłku pszczelim jest w stanie łagodzić stany zapalne, spowodowane m.in. przez katar sienny.
Istnieją dwa rodzaje pyłku zbieranego przez pszczoły – pyłki anemophile i entomophile (“przyjazne owadom”). Te pierwsze nie są zbierane przez pszczoły i mogą wywoływać reakcje alergiczne u ludzi.
Są lekkie i łatwo przenoszą się z wiatrem. Entomophiles są gromadzone przez pszczoły i zawierają doskonałą kompozycję składników odżywczych, tworzących pyłek pszczeli. Pszczoły zbierają cięższe, lepkie ziarna pyłku entomophile i łączą je z wydzieliną własną, dzięki czemu pyłek formuje się w granulki transportowane do ula.
Jak działają na alergików?
Według Journal of Allergy, badania na alergikach wykazały, że większość osób z katarem siennym odczuwało spektakularną poprawę samopoczucia po zjedzeniu pyłku pszczelego, a nawet u niektórych odnotowano 100% poprawę stanu zdrowia po zwiększonym spożyciu pyłku.
Dodawanie pyłku kwiatowego do diety jest wyjątkowo proste – wystarczy wymieszać go w blenderze z jogurtem lub płatkami śniadaniowymi, a nawet jeść na sucho łyżką.
Przetestujcie sami!