Substytuty soi są dodatkiem do pieczywa, ciast, herbatników, wielu dań gotowych, pasztetów, przetworów mięsnych, produktów wegetariańskich, wyrobów garmażeryjnych i oczywiście dań kuchni chińskiej i japońskiej.
Zamiast sojowego mleka
Osoby mające alergię na mleko i soję mają podwójny problem – jeśli chcą dobrać dla siebie najlepszy zamiennik mleka powinny sięgnąć po mleczko kokosowe, owsiane, ryżowe, orzechowe lub z grochu.
Wiele wegańskich książek kucharskich podaje przepisy, jak takie mleka można zrobić samodzielnie, jeśli nie są dostępne w pobliskim sklepie.
Podobnie rozwiązaniem mogą być także margaryny z oleju kukurydzianego, rzepakowego czy słonecznikowego, a sery, jogurty i lody można zamienić na te wyprodukowane na bazie mleczka owsianego.
Jeden z przepisów znajduje się wśród naszych propozycji w dziale Przepisy
Soję można zastępować z powodzeniem innymi roślinami strączkowymi, o ile nie mamy problemów z ich tolerancją w diecie.
Jakich produktów musisz unikać
Wszystkich tych, które zawierają –
- mączkę czy mleko sojowe
- miso, tempeh czy tofu
- olej sojowy (przede wszystkim tłoczony na zimno)
- soję i sos sojowy
- E322 – lecytynę sojową
- kleiki sojowe dla dzieci
- kiełki sojowe
- hydrolizat białka sojowego
- formowane białko roślinne
- albuminę sojową lub białko sojowe