Niestety, osoby cierpiące na alergię pokarmową muszą często również uważać na odpowiedni dobór ziół i przypraw. Niektóre z nich mogą wywołać nieprzyjemne objawy. Jakie? Poniżej przedstawiamy opis niektórych z nich.
Zioła i przyprawy | Stosowana forma ziół i przypraw | Przyprawy i produkty | Ryzyko wystąpienia alergii |
---|---|---|---|
anyż | suszone owoce, świeże listki | pieczywo żytnie, ciasta, ciasteczka, cukierki, zupy, dania warzywne, sałatki, mięso-drobiowe, napoje alkoholowe (pastis, ojen, ouzo, anesone, raki, mastyka, arrak, kibib) | wysokie |
bazylia | świeże listki lub suszone ziele | dania warzywne (zwłaszcza z pomidorów i fasoli), pieczeń jagnięca, wieprzowa, potrawy z pieczarkami, sałatki, surówki, sosy np. pesto, majonezy | średnie |
bylica | suszone ziele, wierzchołki pędów | wermuty, absynt pieczona gęś, kaczka, wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna, potrawy z grzybów, gotowana kapusta, zupy: cebulowa, jarzynowa, rybna, sałatki | niewielkie |
chrzan | świeży korzeń, suszony zmielony korzeń | potrawy mięsne, z ryb, sosy, surówki, tłuste, twarde sery, kiszonki, pieprz ziołowy | niewielkie |
curry | mieszanka sproszkowanych przypraw | potrawy z drobiu, wieprzowiny, baraniny, ryb, warzyw, różne sosy, ryż | wysokie |
cynamon | suszona kora, sproszkowana lub w postaci tzw. lasek | potrawy słodkie, ciasta, desery, napoje (coca-cola, herbata, kawa, pitna czekolada, kompoty, grzane piwo i wino), czekolada, lody, gumy do żucia, mieszanki przyprawowe curry, garam masala, “Pięć smaków”; w kuchniach wschodnich – kasza jaglana, kuskus, potrawy z grochem, soczewicą, duszone mięsa, pikantne sosy | średnie |
cząber | świeże listki, suszone ziele | potrawy z roślin strączkowych, grzybów (oprócz pieczarek), ryb, królika, sery, wędliny, marynaty, mieszanki przyprawowe: pieprz ziołowy, bułgarska mieszanka przyprawowa czubrica | niewielkie |
czosnek | świeże “ząbki”, granulat | potrawy z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, królika, drobiu, ryb, warzyw, grzybów, zupy, sosy, marynaty warzywne, wędliny, sery | wysokie |
estragon | świeże lub suszone liście | zupy, sosy, potrawy z dziczyzny, baraniny, drobiu, ryb, musztardy, ocet estragonowy | niewielkie |
gałka muszkatołowa | nasiona w całości lub mielone | potrawy warzywne (zwłaszcza kapusta, szpinak, brokuły), potrawy mięsne (głównie baranina, jagnięcina, cielęcina), zupy, sosy, potrawy z jaj i serów, potrawy deserowe, ciasta, grzane piwo, poncz, posset (napój z gorącego mleka, wina lub piwa z dodatkiem cukru i przypraw), mieszanki przyprawowe: indyjska garam masala, marokańska ras el hanout | niewielkie |
goździki | suszone pączki kwiatowe | pasztety, pieczona szynka, duszona wołowina, dziczyzna, marynaty rybne, kompoty, wino grzane, likiery, mieszanki przyprawowe: curry i ras el hanout | niewielkie |
imbir | kłącze świeże, suszone, mielone, konserwowane, marynowane | herbatniki, ciasta, pieczona wieprzowina, baranina, dziczyzna, zupy, potrawy z jajek, ryżu, sushi, piwo imbirowe, lemoniada imbirowa, mieszanka przyprawowa curry | niewielkie |
jagody jałowca | świeże lub suszone owoce | dziczyzna, wołowina, wieprzowina, baranina, wędliny, pasztety, kiszona kapusta, potrawy z fasoli, alkohole typu gin | średnie |
kardamon | suszone nasiona | potrawy z ryżu, roślin strączkowych, dania mięsne, mięczaki, marynowane śledzie, ciasta, kawa po arabsku i po turecku, napoje alkoholowe (duńska wódka akvavit, niektóre rosyjskie likiery), mieszanki przyprawowe: curry i garam masala | niewielkie |
kminek | suszone owoce w całości lub mielone, świeże listki | pieczywo, zupy i sałatki (świeże listki), dania warzywne, tłuste mięsa, kiełbasy, gotowane ryby i raki, kapusta kiszona, niektóre wódki i likiery | średnie |
kolendra | owoce, świeże liście | niektóre gatunki chleba, potrawy mięsne, pasztety, wędliny, marynowane grzyby i jarzyny, pierniki, cukierki, mieszanki przyprawowe – curry, garam masala, niektóre wódki ziołowe, dżin, likiery, wermuty, winiaki, grzane wino i piwo | wysokie |
kozieradka | sproszkowane nasiona, świeże i suszone ziele | twarogi, pasty twarogowe, twarde żółte sery, makaron, surówki, zupy, sosy, wiele dań kuchni włoskiej | średnie |
liść laurowy | suszone liście | potrawy mięsne, zupy, sosy, marynaty | niewielkie |
majeranek | świeże lub suszone liście, suszony kwiatostan | potrawy z warzyw, jaj, sera, zupy, tłuste dania mięsne, pizza, farsze mięsne, wędliny, pasztety, likiery, nalewki | niewielkie |
oregano | suszone liście i kwiatostany | wędliny, potrawy z warzyw (zwłaszcza roślin strączkowych i pomidorów), spaghetti, pizza | wysokie |
papryka w proszku ostra | suszone owoce mielone | dania mięsne, rybne, potrawy z jaj, zupy, sałatki, sery, mieszanki przyprawowe | wysokie |
papryka w proszku słodka | suszone owoce | dania mięsne, rybne, potrawy z jaj, zupy, sałatki, sery, mieszanki przyprawowe | średnie |
pieprz biały | suszone owoce mielone | potrawy mięsne, warzywne, z jaj, ryby, sałatki, białe sosy | niewielkie |
pieprz czarny | suszone owoce w całości lub mielone | potrawy mięsne, warzywne, z jaj, wędliny, pasztety, dania rybne, sałatki, sery, ciepłe i zimne sosy | średnie |
pieprz kajeński | suszone, mielone owoce | pikantne mięsa duszone, mięsa z grilla, potrawy z ryb, skorupiaków, potrawa curry, ostre sosy np. barbecue | wysokie |
pieprz zielony | marynowane owoce | sosy, wędliny, sery pleśniowe | wysokie |
pietruszka | świeża lub suszona natka | zupy, dania mięsne, rybne, warzywne, surówki, sałatki, farsze | niewielkie |
rozmaryn | świeże lub suszone liście | potrawy z baraniny, dziczyzny, ryb, zupy jarzynowe, sosy, pizza, risotto, marynaty octowe i olejowe, niektóre likiery, wódki żołądkowe, wina ziołowo-miodowe, mieszanka ziła prowansalskie | niewielkie |
szafran | suszone znamiona słupka kwiatowego w postaci nitek lub proszku | ryż, pieczywo, ciasta, potrawy mięsne i rybne, kawa po arabsku | niewielkie |
szałwia | świeże lub suszone liście | sałatki, farsze mięsne, potrawy warzywne (zwłaszcza z kapustą, grochem, pomidorami), ciasta | niewielkie |
trybula | suszone liście | omlety, sosy grzybowe, duszone mięsa, zupy | niewielkie |
tymianek | suszone szczytowe części pędów | potrawy mięsne, zupy, sosy, niektóre likiery i wina, mieszanka zioła prowansalskie | niewielkie |
wanilia | suszone torebki nasienne, nasionka | ciasta, kremy, lody, suflety, czekolada, słodkie sosy, niektóre likiery | niewielkie |
ziarna goryczy | nasiona | musztarda, potrawy z tłustych mięs, kiełbasy, gotowane ryby, ciepłe i zimne sosy, marynaty, składnik pieprzu ziołowego | średnie |
ziarna kopru włoskiego | suszone owoce | pieczywo, wyroby cukiernicze, dania rybne i z owoców morza, pieczone mięsa białe, sery, kiszona kapusta, ogórki konserwowe, zupy, sosy, majonezy ziołowe, budynie, kompoty, wina, likiery, wódki żołądkowe (np. Absynth, Sambuco), mieszanki przyprawowe curry i “Pięć smaków” | wysokie |
zioła prowansalskie | mieszanka suszonych ziół | zupy, potrawy mięsne, farsze, sosy ziołowe, sałatki, potrawy z jaj | średnie |