Okazuje się, że tak wiele dobroczynnych właściwości jak pokrzywa ma niewiele roślin rosnących w naturze –witaminy C, K i B, flawonoidy, kwas mrówkowy i krzemowy, olejek eteryczny, składniki mineralne – żelazo, wapń, krzem, magnez.
Może być stosowana:
- w zapaleniach dróg moczowych
- początkowym stadium przerostu prostaty (spowalnia rozwój tych chorób, nie likwiduje ich)
- wspomaga leczenie cukrzycy
- poprawia perystaltykę jelit
- zwiększa ilość czerwonych krwinek
- stosowana miejscowo pomaga w gojeniu się ran, czyraków i wrzodów
- jest pomocna w tamowaniu krwotoków.
Cenna herbatka
Wszyscy ci, którzy nie mają alergii akurat na pokrzywę powinni przekonać się do picia herbatki z pokrzyw czy w okresie letnim (czerwcu i lipcu) przyrządzania zup z pokrzywy.
Ma ona bowiem działanie hipoalergiczne i zawiera mnóstwo wapnia i żelaza. Przepis na zupę z pokrzywy znajdziecie w dziale Przepisy dla alergika
Wykorzystuje się ją w kosmetyce, w kuchni, w gospodarstwie, gdzie dodaje się ją np. do paszy dla zwierząt hodowlanych. W rejonach, w których nie występowały inne rośliny włókniste była wykorzystywana do produkcji lin, sieci rybackich, a nawet tkanin ze względu na to, że jej włókna są mocne i długie.