pokrzywa

Okazuje się, że tak wiele dobroczynnych właściwości jak pokrzywa ma niewiele roślin rosnących w naturze –witaminy C, K i B, flawonoidy, kwas mrówkowy i krzemowy, olejek eteryczny, składniki mineralne – żelazo, wapń, krzem, magnez.

Może być stosowana:

  • w zapaleniach dróg moczowych
  • początkowym stadium przerostu prostaty (spowalnia rozwój tych chorób, nie likwiduje ich)
  • wspomaga leczenie cukrzycy
  • poprawia perystaltykę jelit
  • zwiększa ilość czerwonych krwinek
  • stosowana miejscowo pomaga w gojeniu się ran, czyraków i wrzodów
  • jest pomocna w tamowaniu krwotoków.

Cenna herbatka

Wszyscy ci, którzy nie mają alergii akurat na pokrzywę powinni przekonać się do picia herbatki z pokrzyw czy w okresie letnim (czerwcu i lipcu) przyrządzania zup z pokrzywy.

Pokrzywa uczula latemMa ona bowiem działanie hipoalergiczne i zawiera mnóstwo wapnia i żelaza. Przepis na zupę z pokrzywy znajdziecie w dziale Przepisy dla alergika

Wykorzystuje się ją w kosmetyce, w kuchni, w gospodarstwie, gdzie dodaje się ją np. do paszy dla zwierząt hodowlanych. W rejonach, w których nie występowały inne rośliny włókniste była wykorzystywana do produkcji lin, sieci rybackich, a nawet tkanin ze względu na to, że jej włókna są mocne i długie.