W społeczeństwach zachodnich mleko stanowi jeden z filarów codziennej diety. Rzeczywiście dostarcza wielu substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mleko stanowi bogate źródło zarówno białka, jak i wapnia. Ten ostatni odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, ponieważ wchodzi w skład masy kostnej. Od tego, czy dostarczymy organizmowi odpowiednią ilość wapnia, zależy wytrzymałość mechaniczną naszych kości. Wyrobów mlecznych nie może również zabraknąć w diecie kobiet w okresie menopauzy, ponieważ niedobór tego minerału, sprzyja częstym i poważnym złamaniom.
Czym różni się nietolerancja laktozy od alergii na mleko?
Choć mogłoby się wydawać, że mleko to samo zdrowie, nie zawsze tak jest. Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na jego konsumpcję. Wraz z wiekiem zmniejsza się ilość produkowanej przez organizm laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład cukru mlecznego do glukozy i galaktozy. Jego niedobór prowadzi do biegunek, nudności i problemów trawiennych. O ile w przypadku nietolerancji laktozy wystarczy zrezygnować z mleka na rzecz jogurtów i kefirów niezawierających cukru mlecznego, o tyle w przypadku alergii na mleko nie jest to takie proste.
W przypadku uczulenia mamy do czynienia z sytuacją, kiedy to układ immunologiczny niewłaściwie ocenia zagrożenie i przeciwko białkom obecnym w mleku wytacza najcięższe działa. Próba unicestwienia „wroga” kończy się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, wykwitami skórnymi itp. Lista alergenów obecnych w mleku jest wyjątkowo długa. Wśród białek, które uczulają najczęściej, wymienia się laktoalbuminę, laktoglobulinę, beta-laktoglobulinę, kazeinę i glikoproteinę.
W przypadku stwierdzenia alergii na mleko musimy bezwzględnie wyeliminować nabiał z diety. Jednocześnie należy znaleźć inne źródła cennych składników odżywczych: białka i wapnia.
Ryby bogatym źródłem wapnia i witaminy D
Wapń, czyli podstawowy składnik budulcowy kości znajdziemy m.in. w sardynkach. Dietetycy zalecają jedzenie tych drobnych ryb wraz ze szkieletem, bowiem to właśnie ości zawierają najwięcej minerałów. Nie wystarczy dostarczyć organizmowi sam wapń, ale także substancje ułatwiające jego wchłanianie, w tym witaminę D . Zapotrzebowanie na tę ostatnią również zaspokoją ryby. Można spożywać je w dowolnej formie: past, sałatek itp.