U niektórych osób po spożyciu wina, czekolady, pizzy, a nawet pomidorów pojawiają się bóle głowy, mdłości i wodnisty katar, a skóra zaczyna swędzieć. Co łączy wspomniane produkty spożywcze? Sprawcą dokuczliwych dolegliwości jest histamina, substancja zaliczana do amin biogennych, czyli substancji, które w powstają w naszym organizmie w wyniku oderwania grupy karboksylowej od aminokwasów obojętnych i zasadowych. Prekursorem histaminy jest histydyna, czyli aminokwas, z którego zbudowane są substancje białkowe w naszym organizmie.
Nietolerancja histaminy – jak ją rozpoznać?
Gdy pojawiają się mało charakterystyczne objawy ze strony układu pokarmowego i oddechowego, lekarz kieruje nas na szereg badań. Czasem jednak okazuje się, że ich wyniki mieszczą się w normie, a dokuczliwe dolegliwości nie ustępują. Jeśli uczucie duszności po zjedzeniu żółtego sera nie ma podłoża alergicznego, warto przyjrzeć się, czy u źródła problemów nie leży nietolerancja histaminy.
Wbrew pozorom histamina nie jest naszym wrogiem, w odpowiedniej ilości jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. W tym miejscu warto podkreślić, iż pełni ona rolę hormonu tkankowego obniżającego ciśnienie krwi. Organizm człowieka posiada enzymy, które pozwalają mu przekształcić histydynę do histaminy w każdym momencie, w zależności od bieżącego zapotrzebowania na ten składnik.
Jaką rolę pełni histamina w organizmie?
Histamina z punktu widzenia fizjologii człowieka jest niezwykle ważnym związkiem. Nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale również stymuluje syntezę kwasu żołądkowego, reguluje sen i uczestniczy w termoregulacji. Histamina odgrywa również kluczową rolę w odpowiedzi alergicznej – pełni rolę mediatora stanów zapalnych. W leczeniu uczulenia często zaleca się stosowanie leków antyhistaminowych, warto jednak pamiętać, iż działają one wyłącznie objawowo.
Problemy zdrowotne pojawiają się wówczas, gdy stężenie histaminy w organizmie zaczyna przekraczać normy. Nadmiar tego związku przyczynia się do wystąpienia takich dolegliwości jak ból głowy, wodnisty katar, świądu skóry, obrzęku powiek i pokrzywki.